מעגלי הקשבה
שיטת עבודה הנהוגה בפסיכופלייבק, השמה במרכז המעגלים את ההקשבה הגרעינית איתה כל אחד נולד, ההקשבה לעצמי, ובמעגל החיצוני ביותר את ההקשבה לקהילה. כאשר הנגיעה בכל אחד ממעגלי ההקשבה יכול להתקיים בנפרד, במקביל ובצורה איטרטיבית.
מעגלי הקשבה מורכבים מהמעגלים הבאים:
- הקשבה לעצמי
- הקשבה למספר
- הקשבה בימתית
- הקשבה קבוצתית
- הקשבה לסביבה הקרובה
- הקשבה לקהילה
הקשבה לעצמי
המעגל הראשון והבסיסי ביותר מהווה גירעון לכל צורות הקשבה האחרות ולכל מעגלי ההקשבה הבאים, על מנת להיות מסוגל להקשיב לאחר, עלינו קודם כל ללמוד להקשיב לעצמנו, למצוא את הדרך ליישם את ההקשבה הזו ולהיות מסוגל לשאול את עצמי (ולענות בכנות) שאלות כגון: מי אני?, מה הם החלומות שלי?, מה אני רוצה?, מה עוצר אותי?, מה אני רוצה להפסיק בחיי?, מה הייתי רוצה לשנות?, עם מה אני שלם ורוצה שיקח חלק גדול יותר בחיי?.
כל אלו שאלות אותם שואלים המשתתפים את עצמם במעגל ההקשבה הראשון, "הקשבה לעצמי". למשתתפים בקבוצה ניתנת הזדמנות לעצור לרגע את הריטואל הקבוע של החיים, העבודה, גידול הילדים, המרדף הבילתי פוסק אחר מציאת בן זוג מתאים או כל התעסקות אחרת שהפכה למונוטונית ואיבדה את הקסם שלה. המשתתפים לוקחים לעצמם רגע להקשיב לחלומותיהם, להקשיב למה שיושב על ליבם. לקחת נשימה עמוקה מהחיים ולבדוק עם עצמם, האם טוב לנו, אם כן, מה טוב וכך להגיע לאיזון, שיווי משקל וקבלה של העצמי, הן דרך גוף והן דרך נפש.
הקשבה למספר
בתיאטרון הפלייבק המספר הינו תמצית העבודה, הוא ששם את מבטחו בקבוצה ומביא לקבוצה סיפור אישי מתוך חייו, המספר נותן לקבוצה מתנה, חומר לעבוד איתו ברמה הבימתי, כמו גם התבוננות פנימית של שאר המשתתפים בשאלה כגון: "איפה הסיפור שלו פוגש אותי".
בפסיכופלייבק, יש חשיבות לבחירת הסיפור המובא וההתבוננות על הסיפור באה לידי ביטוי כהתבוננות על נושא אישי של המספר המובא באמצעות הסיפור. נושא הבא לידי ביטוי באמצעות סיפור או דוגמא מחייו של המספר, ותפקידו של המשתתף העולה על בימת התיאטרון הינו להקשיב למספר ולתת לו מתנה בחזרה. על מנת לעשות זאת, עליו להמנע מהפיתוי הבימתי לשעשע את הקהל על חשבון המספר ובכך לוותר על צרכים מסויימים כשחקן על חשבון נתינת מקום למספר.
מעגל ה"הקשבה למספר" לוקח את המשתתף אל תוך לב עבודת תיאטרון הפלייבק, החל מהיסודות הטכניים וחלה ביסודות האינטיליגנציה הרגשית המובעים במעגל זה.
הקשבה בימתית
היכולת לקבל את מה שהאחר מביא איתו לבמה למרות שלפעמים מה שהוא מביא לא עומד בקנה אחד עם מה שאני מביא לבמה ורוצה לתת למספר. כאן נכנסים אלמנטים בימתיים כגון: עבודת אימפרוביזציה, אסטתיקה בימתית, קומפוזיציה, עבודה פנימית של דמות, הטענה ריגשית, דיאלוג שבין שחקן לדמות, עבודה עם רקויזיטים, פוקוס בימתי, יצירת קטרזיס, ועוד…
הקשבה קבוצתית
כחלק מהדינמיקה הקבוצתית כל אחד ממשתתפי הקבוצה נפגש עם משתתפים אחרים ובכך מייצרת הקבוצה בעבורו 'היכל של מראות' בו כל אחד יכול למצוא את עצמו או את ההפוך לו בתוך הקבוצה, ועל כן מהווה מראה בעבורו, באמצעות הקבוצה המהווה מיקרוקוסמוס חברתי לאינטראקציה שלנו עם הסביבה יכול המשתתף לבחון את דפוסי החשיבה וצורת ההתנהגות שלו ולהחליט מה היה רוצה לשנות, מה היה רוצה להשאיר ואפילו ע"י התבוננות באחר ותהליך מודלינג קוגניטיבי, מה היה רוצה לאמץ מהאחר בקבוצה.
הקבוצה עם הזמן לומדת להכיר את חבריה ולתת מתנות (לא חומריות) לשאר החברים כחלק ממפגשים חברתיים, ימי הולדת, הופעות שונות של חברי הקבוצה, יום הולדת לקבוצה, טיולים וסופי שבוע משותפים.
הקשבה לסביבה הקרובה
למשתתפים ניתנת הזדמנות ליישם שינויים אותם בחרו לבצע, כחלק מתהליך עבודתם הפנימי, בסביבתם הקרובה ובכך לצעוד עוד צעד תהליך ההקשבה. להקשיב לבן / בת הזוג, או להורים לא בהכרח אומר "כן אבא / כן אמא", לפעמים להקשיב פרושו לומר את אשר אתה מרגיש ובכך לשתף את הצד השני בתחושותייך, להקשיב למנהל/ת בעבודה לא בהכרח אומר "כן בוס", לפעמים כאשר אנחנו אומרים "לא" יש בזאת מן ההקשבה הבסיסית ביותר.
הקשבה לקהילה
במסגרת השנה השניה המביאה ליישום מעשי של מעגל ההקשבה השישי "הקשבה לקהילה", המשתתפים לוקחים חלק בפעילות למען הקהילה ומאפשרים לקהילה לקבל כלי לשיתוף והתמודדות עם קשיים יומיומיים וכמו כן שיתוף עם השמחות וההצלחות.
פעילות זו נעשת כתרומה לקהילה ובאה לחזק אוכלוסיות נתמכות ואוכלוסיות בעלות מוגבלויות אלו ואחרות.
ניתן לראות באופן ברור את ההשפעה על האוכלוסיה הנתמכת כאשר באופן חוויתי, האוכלוסיה מקבלת במה לומר את אשר על ליבם ולצעוד צעד קדימה בתהליכים אישיים של כל אינדיבידואל בפרט ושל הקבוצה ככלל.
אם ברצונכם לקחת חלק במעגל "ההקשבה לקהילה" ולקבל מופע תיאטרון פלייבק או / ו לעבור סדנאות העצמה והתפתחות מבית פסיכופלייבק, צרו קשר ונשמח להגיע גם אליכם.