מהו תיאטרון פלייבק?
תיאטרון פלייבק פותח לראשונה בשנת 1975 בניו-יורק ע"י ג'ונתן פוקס שהיה תלמידו של יעקב מורנו (אבי הפסיכודרמה) וג'ו סלאס .
תיאטרון פלייבק הוא צורה של תיאטרון אימפרוביזציה בו הקהל מספר סיפורים אישיים, אותם מציגים השחקנים, בזמן אמת על הבמה באמצעות "שיקופים" או "החזרות" (קטעי המחזה קצרים) המובעים באמצעים אומנותיים שונים מתוך מחויבות לכבוד הסיפור שעלה מהקהל.
בשנת 1991 הוקמה הקבוצה הראשונה בישראל, וכיום קהילת הפלייבק בישראל מונה למעלה מ 20 קבוצות פעילות, קהילת הפלייבק העולמית מונה מעל ל 300 קבוצות ב 40 מדינות וכמו כן בישראל.
בשנים האחרונות הפך תיאטרון הפלייבק מתיאטרון צדדי העוסק באימפרוביזציה בעלת אלמנטים תרפויטים, לקהילה ענפה המושכת אליה עוד ועוד חברים באמצעות הצטרפות לקבוצות, צפיה פעילה בהופעות, השתתפות בסדנאות, סופי שבוע ופעילויות קהילתיות נוספות.
במופע תיאטרון פלייבק, משתתף מהקהל מספר סיפור מחייו, בעוד השחקנים מקשיבים לסיפור ולהכוונת המנחה ומציגים את הסיפור על בימת הפלייבק תוך הענקת אלמנטים נוספים כמו תנועה, מוסיקה, מטאפורות ועוד.. השחקנים מציגים ("משקפים") פרשנויות נוספות לסיפור המסופר ומראים נקודות מבט שונות.
בסדנת תיאטרון פלייבק, המשתתפים מקבלים הכרות עם כלים וטכניקות תיאטרליים מתוך תאטרון הפלייבק והאימפרוביזציה. עוברים תהליך של העצמה אישית, למידה והתבוננות פנימית. במהלך הסדנא המשתתפים לומדים להכיר עצמם מחדש דרך תנועה, דמיון ויצירה. דרך סיפורים ותיאורים של מצבים בחיים.
באמצעות אותן טכניקות, המשתתפים לומדים ליצור שיקופים ומעלים את הסיפורים האישיים על בימת הפלייבק. בכך ניתנת אפשרות למשתתפים לשחזר מצבים שונים מחייהם בעבר ובהווה, כמו גם רצונות, צרכים ותקוות בדרך למודעות והגשמה .